Kunstwandeling

Er is een begeleide wandeling die u langs diverse private kunstgalerijen, musea en openbare kunstwerken voert.

Westelijke route: Cultuurcentrum het Perron, Kunst- en meubelhuis Vandevoorde, Pauwels Art Gallery en Keramiek Inge Goossens. 

Afstand: 2,5 km. 

Zuidelijk route: Adrienne D.ceramic art, Little Art Gallery, Optiek Porteman, Frock Gallery, ABC-ENCQ, Honoré d’O, R121:, een passie voor kunst.
Afstand: 1,9 km.

Start en einde aan de Dienst voor Toerisme. 

Tijdens het weekend van Kunst in Ieper op 23-24-25 mei 2025: Aanvang: 14.30u – Einde: 17.30u.

Kostprijs tijdens het weekend van Kunst in Ieper: gratis. Vooraf inschrijven via de website van Kunst in Ieper of de Dienst Voor Toerisme is noodzakelijk. 

Buiten het weekend van Kunst in Ieper: af te spreken. Hier gaat de voorkeur uit naar een zaterdag. 
Kostprijs buiten het weekend van Kunst in Ieper : €5,00 pp. Inschrijven kan via Patrick Deldaele. Zie coördinaten onderaan.

Max 15 Deelnemers per groep. Een tussenstop is mogelijk.
Consumpties tijdens de tussenstop zijn voor eigen rekening.


Contact: Patrick Deldaele,
email: patrickdeldaele@gmail.com
tel: +32 476 396 998.

  • Galerijen
  • Musea

Locatie: Grote Markt 13, 8900 Ieper

Het kunstminnende DNA kreeg Chantal van haar oma, Adrienne Dupont, dochter van de vroegere industriële aardewerkbakkerij  Dupont te Poperinge.

De activiteit van dit familiebedrijf gaat officieel terug tot de 16e eeuw maar bij latere funderingswerken werden potscherven opgegraven uit de 14e eeuw.

Van kleins af aan is Chantal gepassioneerd door tekenen en schilderen en vond enkele jaren geleden een ware passie in keramiek. 

Door zich continu bij te scholen in de Kunstacademie en in workshops bij befaamde kunstenaars, wil Chantal zich in de hedendaags keramiek verdiepen, kunstenaars persoonlijk leren kennen, hun technieken begrijpen en kennis delen over het langdurig en risicovol proces van concept tot realisatie.

Locatie: Rijselsestraat 26, 8900 Ieper

Frock Gallery is een galerij voor hedendaagse kunst, opgericht in 2019 door Annelies Deltour en kunstenaar Matt J. Frock. De galerie is vrij toegankelijk om lokale en internationale kunst te ontdekken en te beleven. 

Elke expositie is het resultaat van een intense samenwerking tussen de galerij en de kunstenaar. Bij elke voorstelling begint de inspiratie bij de kunstenaar. De ontdekking en verwondering is er voor de bezoeker(s). 

Kunstliefhebbers, kunstenaars en kunstverzamelaars komen thuis in Frock Gallery. 

Locatie: Diksmuidestraat 45, 8900 Ieper

Inge volgde 12 jaar keramiekopleiding en droomde er van een eigen atelier op te starten. In februari 2015 ging Inge van start met een eigen oven en enkele draaischijven. 

De meeste van haar keramiek bestaat uit serviesgoed voor het dagelijks gebruik, steengoed en porselein dat vervaardigd is op een draaischijf.

Inge streeft ernaar om mooie dingen te maken die mensen aanspreken en vreugde bezorgen. Deze jarenlange expertise en ervaring leidde tot het geven van cursussen/workshops.

Het atelier is gelegen in de Diksmuidestraat 45. Het is er sfeervol en comfortabel werken.

Op de 1e verdieping boven het keramiekatelier bevindt zich de atelierwinkel met een groot aanbod aan keramiek.

Locatie: Rijselsestraat 4, 8900 Ieper

Katrien wil kleine en grote kunst toegankelijk maken voor een breed publiek. Voor iedereen. De tentoongestelde kunst is zeer toegankelijk. Er zijn unieke werken te zien. 

Bezoekers kunnen kunst ontdekken.

Bezoekers kunnen ook kunst kopen.

Locatie: Elverdingestraat 3, 8900 Ieper

Xavier en Anneke organiseren kunst en kunstbeleving in hun zeer Engels aandoende kapelaanshuis en een vleugel van de Eton School.

Xavier werkt individueel in zijn galerij aan kunst, een handeling waarvoor een bijzondere bekwaamheid vereist is (Van Dale). Hij hanteert bij voorkeur olieverf en maakt ook gebruik van doek, organisch materiaal, restmateriaal…

Anneke en haar partner Xavier organiseren ook het Vern-Event tijdens een weekend in september. 

Diverse vormen van kunstproductie komen aan bod: schilderkunst, beeldhouwkunst, keramiek, zilver, glas, metaal, hout, katoen, vlas, poëzie, muziek en woord. De straat en sommige statige huizen vormen het decor voor dit boeiend initiatief. 

Locatie: Rijselsestraat 121, 8900 Ieper

R121Kunst is een vzw die tentoonstellingen, kunstprojecten en artistieke evenementen voor een breed publiek organiseert. Het kunstenhuis R121 heeft als doelstelling een ruimte te scheppen waar de kunst(enaar) en het publiek, waar mensen elkaar ontmoeten.

Bij het kunstenhuis R 121 wordt ‘kunst’ de hefboom voor ontmoetingen. Het huis is een plaats van samentreffen, van verbinding.

R121: een passie voor kunst…

Locatie: (popup) Rijselstraat 15, 8900 Ieper (galerij) Sulferbergstraat 2, 8954 Westouter

Try Out Art gallery werd in 2022 opgericht door Ivette Decrock, is gevestigd in Westouter en specialiseert zich in hedendaagse Afrikaanse beeldende kunst. 

Locatie: Goesdamstraat 17a, 8900 Ieper

“Waar kunst en meubels samenkomen in het decor van een gerestaureerdhopmagazijn

Het huis Vandevoorde was aanvankelijk een exclusief meubelhuis dat gespecialiseerd was (en is) in Engelse meubelen. In 2006 kwam daar een luik bij: kunst. Hier vind je meer dan 100 stukken figuratief schilderwerk, brons en keramiek. Vandaar ook de passende baseline: Art Meets Furniture.

“Zo worden kunst en meubilair samen voorgesteld in de vier verdieping tellende ruimte.”

Locatie: Lakenhallen, Grote Markt 34, 8900 Ieper

Reservatie enkel verplicht voor de nocturne op vrijdagavond

Het Yper Museum is de ideale plek om je bezoek aan Ieper en de Westhoek te starten. Ontdek het boeiende verhaal van de middeleeuwen tot vandaag door interactieve media en bijzondere collectiestukken. Van archeologische vondsten en schilderijen tot één van de iconische achtbaankevertjes van Bellewaerde. Het museum vind je in de imposante Lakenhallen, midden op de Ieperse Grote Markt.

Locatie: Merghelynckstraat 2, 8900 Ieper

Reservatie verplicht (zie www.merghelynckmuseum.be)

In het Merghelynck Museum wandel je door elegante salons, spiegelkamers en speelse boudoirs. Alles in het huis ademt de 18de eeuw. De wonderlijke kunstcollectie werd in de 19de eeuw verzameld door Arthur Merghelynck. Ze omvat uniek porselein, meubelen in verfijnd inlegwerk, sierlijke schilderijen, muziekinstrumenten, gebruiksvoorwerpen en typisch 18de -eeuws design. Je waant je zo in de pruikentijd!

Locatie: Maloulaan 1, 8900 Ieper

Cultuurcentrum Het Perron realiseert een eigen professioneel cultuuraanbod: we programmeren elke cultuurseizoen een relevante staalkaart van diverse cultuurdisciplines voor, complementair aan de lokale en regionale behoeften. We richten ons daarbij op een zo breed mogelijk publiek – met oog voor bijzondere doelgroepen.  Cultuurbeleving en ontmoeting staan centraal.

Naast het eigen cultureel programma met muziek, theater, Klassiek, humor, familie- en schoolvoorstellingen, kunsttentoonstellingen… zetten we onze deuren open voor andere organisatoren, verenigingen, die we logistiek ondersteunen bij hun activiteiten.

Achteraan het gebouw is een muurschilderij te zien van Simon Delahaye en Timothy Vanlerberghe.

Locatie: Weverijstraat 33/35, 8900 Ieper

Welkom in het Vleeshuis en in het Belle Godshuis op deze fascinerende expo, waar acht studenten van dé Academie Ieper hun eigen kunstwerken tentoonstellen. Na vijf intense jaren opleiding in de richtingen Keramiek, Tekenkunst en Schilderkunst volgden deze leerlingen nog twee extra specialisatiejaren. Ze ontwikkelden elk gaandeweg hun eigen stijl, werkten rond eigen gekozen thema’s en presenteren nu alles op hun eigen manier. Op deze expo tonen ze ‘preus lik feertig’ hun afstudeerwerken… het belooft dus indrukwekkend te zijn!